Κρεμμυδoπιτα Μυκόνου
Εκτέλεση Φύλλο: Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και την προσθέτουμε μαζί με το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το αυγό και το λάδι στη λεκάνη. Ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Εκτέλεση Πίτα: Λιώνουμε το τυρί με τα χέρια, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Αλείφουμε με λάδι το ταψί. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο φύλλα. Στρώνουμε το πρώτο στον πάτο του ταψιού, τοποθετούμε τη γέμιση, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε το κομμάτι του κάτω φύλλου που περισσεύει προς τα μέσα και κόβουμε το υπόλοιπο επάνω φύλλο. Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 45 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσει. |
|||
Μόστρα κοπανιστή Μυκόνου Υλικά για τη Μόστρα :
Εκτέλεση : Βρέχουμε το παξιμάδι με λίγο νερό, αλείφουμε την κοπανιστή. Ρίχνουμε ψιλοκομμένη ντομάτα, ρίγανη κάπαρη και λίγο ελαιόλαδο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα. |
|||
Μελόπιτα Μυκόνου
Για το φύλλο ανακατεύουμε το αλεύρι με baking power, αλάτι, ζάχαρη, αυγό, λαδί, τσίπουρο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και νερό όσο πάρει. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνε μια λεία ζύμη. Για τη γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά σε λεκάνη όλα τα υλικά: την τυροβόλια, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τα αυγά. Κόβουμε τη ζύμη στην μέση και ανοίγουμε με τον πλαστή σε 2 φύλλα. Στρώνουμε ένα φύλο στο πάτο του ταψιού (βουτυρωμένο), τοποθετούμε την γέμιση, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε το κομμάτι του κάτω φύλου που περισσεύει προς τα μέσα και κόβουμε το υπόλοιπο επάνω φύλλο. Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 45 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Για το σιρόπι: Βρέχουμε ένα φλιτζανάκι νερό και διαλύουμε μέσα μια κουταλιά ζάχαρη και δυο κουταλιές μέλι. Μόλις βγει η μελόπιτα καυτή περιχύνουμε όλη της την επιφάνεια. |
|||
Σαγανάκι ξινότυρο Μυκόνου Υλικά :
Εκτέλεση : παίρνουμε το φύλλο κρούστας και κόβουμε το φύλλο στα δυο. μετά Kόβουμε σε φέτες μισού πόντου περίπου το ξινότυρο και τις τυλίγουμε στο φύλλο. Κολλάμε με λίγο νερό. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 180c , μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο. Σερβίρετε με μέλι και σουσάμι. |