Κρεμμυδoπιτα Μυκόνου


Υλικά για το φύλλο:
  • 500 γραμμ.αλεύρι
  • 5 γραμμ.ξηρήμαγιά
  • 1αυγό
  • 4 κ.σ.ελαιόλαδο
  • 100 mlχλιαρόνερό
  • ½ κ.κ. αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
  • 1 κιλό φρέσκο μαλακό τυρί (τυροβολιά ή μυζήθρα ξινή)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 αυγά
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 75 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση Φύλλο: Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και την προσθέτουμε μαζί με το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το αυγό και το λάδι στη λεκάνη. Ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Εκτέλεση Πίτα: Λιώνουμε το τυρί με τα χέρια, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Αλείφουμε με λάδι το ταψί. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο φύλλα. Στρώνουμε το πρώτο στον πάτο του ταψιού, τοποθετούμε τη γέμιση, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε το κομμάτι του κάτω φύλλου που περισσεύει προς τα μέσα και κόβουμε το υπόλοιπο επάνω φύλλο. Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 45 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσει.


Μόστρα κοπανιστή Μυκόνου


Υλικά για τη Μόστρα :
  • 1 Παξιμάδι
  • 40γρ Κοπανιστή Μυκόνου
  • 1 ντομάτα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Κάπαρη

Εκτέλεση : Βρέχουμε το παξιμάδι με λίγο νερό, αλείφουμε την κοπανιστή. Ρίχνουμε ψιλοκομμένη ντομάτα, ρίγανη κάπαρη και λίγο ελαιόλαδο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.


Μελόπιτα Μυκόνου


Υλικά για το φύλλο:
  • 500 γραμμ. αλεύρι
  • 1 baking power
  • 1 αυγό
  • 1 ποτηράκι κρασιού λαδί
  • 1 κ.σ. τσίπουρο
  • 1 πορτοκαλί (χυμό & ξύσμα)
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 100ml χλιαρό γάλα
Υλικά για τη γέμιση:
  • 1 κιλό τυροβόλια
  • 2 αυγά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 75ml ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για το φύλλο ανακατεύουμε το αλεύρι με baking power, αλάτι, ζάχαρη, αυγό, λαδί, τσίπουρο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και νερό όσο πάρει. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνε μια λεία ζύμη.

Για τη γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά σε λεκάνη όλα τα υλικά: την τυροβόλια, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τα αυγά. Κόβουμε τη ζύμη στην μέση και ανοίγουμε με τον πλαστή σε 2 φύλλα. Στρώνουμε ένα φύλο στο πάτο του ταψιού (βουτυρωμένο), τοποθετούμε την γέμιση, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε το κομμάτι του κάτω φύλου που περισσεύει προς τα μέσα και κόβουμε το υπόλοιπο επάνω φύλλο. Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 45 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Για το σιρόπι: Βρέχουμε ένα φλιτζανάκι νερό και διαλύουμε μέσα μια κουταλιά ζάχαρη και δυο κουταλιές μέλι. Μόλις βγει η μελόπιτα καυτή περιχύνουμε όλη της την επιφάνεια.


Σαγανάκι ξινότυρο Μυκόνου


Υλικά :
  • Φύλλο κρούστας
  • Ξινότυρο
  • Ηλιέλαιο
  • Μέλι
  • Σουσάμι

Εκτέλεση : παίρνουμε το φύλλο κρούστας και κόβουμε το φύλλο στα δυο.

μετά Kόβουμε σε φέτες μισού πόντου περίπου το ξινότυρο και τις τυλίγουμε στο φύλλο. Κολλάμε με λίγο νερό. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 180c , μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο. Σερβίρετε με μέλι και σουσάμι.